Studieschuld en BKR

Nieuws 0 Reacties

Steeds meer instanties, waaronder BKR (Bureau Krediet Registratie) luiden de noodklok vanwege de hoge studieschulden waarmee veel jongeren kampen. De laatste jaren hebben persoonlijke leningen, doorlopende krediet en hypotheken flink aan populariteit ingeboet. Steeds meer mensen zijn er terecht angstig voor om zich nog in de schulden te steken. Daarnaast zijn banken ook steeds minder makkelijk met het verlenen van kredieten. Deels vanwege overheidsmaatregelen, maar ook omdat banken zelf minder risico willen lopen. Dit alles is het gevolg van de kredietcrisis die nog lang niet achter de rug lijkt. Volgens BKR wordt het tijd dat studieschulden ook centraal geregistreerd worden zodat banken bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek of lening hiermee rekening kunnen houden.

De enige groep die zich lijkt te onttrekken aan de tendens van minder schulden maken zijn de studenten. Met name in de jaren 90 toen de bomen tot in de hemel leken te groeien zijn steeds meer studenten steeds meer bij gaan lenen. Als zij waren afgestudeerd was het namelijk geen enkel probleem om een goedbetaalde baan te vinden en het aflossen van die studieschuld zou met een vorstelijk salaris evenmin een probleem vormen. De tijden zijn echter veranderd. Waar in die tijd de bedrijven nog in de rij stonden voor pas afgestudeerden, is het tegenwoordig in veel branches kommer en kwel. De vooruitzichten zijn lang niet zo goed meer. Toch blijven studenten even makkelijk leningen aangaan.

Instanties als BKR zien hier een groeiend probleem. Steeds meer afgestudeerden zullen later in de problemen gaan komen omdat zij, zonder dat ze er zelf bij stil hebben gestaan, tijdens hun studie een enorme schuld hebben opgebouwd. Als zij niet kort na hun studie een goede baan vinden is de kans groot dat zij financieel in de problemen gaan komen.

Studieschuld en hypotheek

BKR maakt zich sterk voor het registreren van studieschulden. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt momenteel door banken nog niet gekeken naar een eventuele studieschuld, omdat deze voor de banken simpelweg niet inzichtelijk zijn. Mensen die een forse studieschuld hebben en hier dus maandelijks ook een behoorlijk bedrag aan af moeten lossen kunnen dus toch een maximale hypotheek krijgen op basis van hun salaris. Volgens BKR is dit vragen om problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *